RRB / RRC Group D Recruitment 2021: Railway will soon conduct examination for Group D recruitment, do you know the answer to these general knowledge questions related to railways

 Summary

The exam dates can be announced at any time for recruitment to 1.03 lakh posts of Group D. More than 1.15 crore candidates have applied to appear in this exam.


 Expansion

The examinations may be conducted soon for the recruitment of 1.03 lakh Group D posts in the Railways. It is worth mentioning that the Railways had taken out the recruitment for 1.03 lakh posts of Group D in March 2019 itself, but the examination for these posts has not been conducted yet. However, due to the improvement in the situation of Corona and the conduct of the NTPC recruitment examination by the Railways, it is expected that the Railways may soon organize examinations for recruitment to the posts of Group D. Also, if you are also going to take part in this recruitment exam, then to make your preparation even better, you should join the free course of success today.

General knowledge questions related to railways:

Railway may soon conduct examinations for recruitment to Group D posts, so candidates should start their preparation now. If you are also appearing in this recruitment exam then you must know that questions related to railways can also be asked in this railway exam. Therefore, to help the candidates, we have brought 10 questions of current affairs related to Indian Railways.

 

1. Where did the first train run in India?

(A) Mumbai (B) Delhi (C) Kolkata (D) Jaipur

Answer – A

2. When did the first train run in India?

(A) 1953 (B) 1853 (C) 1895 (D) 1858

Answer - B

3. When was Indian Railways nationalized?

(A) 1950 (B) 1898 (C) 1955 (D) 1960

Answer – A

4. Which is the longest distance train in India?

(A) Rajdhani Express (B) Shatabdi Express (C) Vivek Express (D) Samjhauta Express

Answer - C

5. When was the Railway Board established?

(A) 1915 (B) 1903 (C) 1899 (D) 1905

Answer - D

6. How much distance was covered by India's first train?

(A) 44 km (B) 34 km (C) 24 km. (D) 36 km

Answer - B

7. In which city was the metro rail service started for the first time in India?

(A) Kolkata (B) Gorakhpur (C) Delhi (D) Mumbai

Answer – A

8. Where is the longest railway platform?

(A) Allahabad (B) Hajipur (C) Chennai (D) Gorakhpur

 Answer - D

9. Who presented the first railway budget of independent India?

(A) George Stephenson (B) Abdul Rahim (C) John Mathai (D) Others

Answer - C

10. What is the slogan of Indian Railways?

(A) the lifeline of the nation (B) the road of action of the nation (C) the road of service to the nation (D) others

Answer – A